22 мај. Сончево време и планинари. Да тоа сме ние, пак, заминуваме на Меденица 2164мнв, Бистра. Западна Македонија и нејзината недопрена природа повторно не чекаат. Овај пат пролет и зелени цветни долини. Издигнувајќи се над селото Галичник, Меденица открива еден нов свет.

Килиманџаро – “заспаниот” вулкан со своите 3 вулкански конуси – Кибо, Мавензи и Шира и нависокиот врв Ухуру (5895 м) е предизвик за бројни планинари од целиот свет. Претставува највисок врв на Африка и е дел од групата наречена “Седум врвови”составена од највисоките планини на седумте континенти, заедно со Еверест (Азија)

Гросглокнер со своите 3798 метри е највисокиот врв на Австрија и на источниот дел на Алпите (источно од преминот Бренер) и технички е доста потежок за искачување од многу други Алпски врвови. Сместен е во многу убав дел од Австриските алпи,на границата меѓу австриските покраини Корушка и Тирол.

11 Октомври. Колку е тоа битно не знам, но ете се поклопи еден голем празник со едно големо патување.11- мината на Оуш’н, да речеме, тргнаа во една нова авантура. Тука ќе се насмевнам и ќе раскажам како всушност ние ги дожвеавме убавите предели на Дешат и Стогово.