Во текот на зимата 2012/2013 година, на еден од редовните состаноци на друштвото, се роди идејата да се организираме и да започнеме со подготовки за освојување на врвот во текот на летото 2013 година. Започнаа интензивни подготовки со чести искачувања на врвот.

16.авг-петок Во 20.00 ч. јас Саша Грбиќ и Ана Митковска со кола тргнавме од Битола за Швацарија за да се искачиме на еден од алпските врвови Дуфоршпиц 4634 м,највисок врв на Монте Роса.18.авг-недела Во 02.00 ч.на 7 км пред Церматстигнавме во градчето Таш,ова е последното место до каде што се иди со возило.

"Планинарскиот Спортски Клуб Димитар Илиевски- Мурато" во соработка со "Центарот за култура" на од Битола Организира изложба на фотографии со наслов "Моменти од искачувањата".На изложбата беа изложени 70 слики од членови на клубот од досегашните искачувања низ Македонија, Балканот,Алпи,Хималаи,Кавказ.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XfyJhypI73s

Оваа година во организација на БМУ балканска планинарска федерација се одлучи да се организира експедиција за врвот Казбек висок 5033м.н.в во Грузија. За организатор прифатено беше да биди Турската федерација а за водич Ерсан Басар член на Турската федерација.