Како и во претходните години така и во 2016 година Планинарско Спортскиот Клуб "Димитар Илиевски- Мурато" од Битола бележи голем број успешни искачувања и активности. Како позначајни ги одделивме следниве експедиции и успеси на членови од нашиот клуб:

Казбек (Грузиски: ყაზბეგი) е угаснат стратовулкан и со своите 5033 метри надморска висина еден од највисоките врвови на планинскиот масив Кавказ. По висина е трет врв во Грузија и седми врв на Кавказ. Името преведено од грузиски значи Ледена планина.Сместен е во планинскиот ланец Khokh кој се протега јужно од Голем Кавказ.

Викендот 24 и 25 Септември група од 4 планинари од нашиот клуб замина на планинарска тура кон северо-западниот дел на нашиот јужен сосед - Грција -на планината Тимфи - дел од планинскиот венец Пинд лоцирана, во регионот Загори Епир.Тука се наоѓа и познатиот кањон Vikos каде течи реката Voidomatis кон југозапад и се влива во реката Aoos која ги дели планините Тимфи соТрапезица.

Јас, лично јас пропуштив неколку шанси да ја посетам Јабланица со нејзинот Црн Камен 2258 мнв. Е, овај пат не можи тоа да се случи! Повторно, ние, планинарите од ПСК „Димитар Илиевски Муратот“ заминавме на традиционалното искачување организирано од страна на ПСК „Закамен“ Струга, на едно ново планинарско дружење. Самото искачување започна од село Горна Белица.