Идејата тлееше подолго време но се чекаше вистинскиот момент за нејзина реализација. Дојде и тој ден. Една недела пред 8 ми Март во нашиот клуб се договоривме да објавивме настан на фејсбук од рекреативен карактер со наслов „8 ми Март на Големо Езеро“. Во него ги повикавме сите планинарки од нашата земја, ако се во можност, да дојдат на Баба Планина и да го прослават празникот со нас.

Во овај период од 13.04.2014 до 07.05.2014 година двајца Битолски планинари – Виктор Калаузи и Александар Ивановски од ПСК „Димитар Илиевски-Мурато“-Битола беа дел од Македонско-Бугарска планинарска експедиција на Хималаите за искачување на врвот  ISLAND PEAK 6189мнв ,чии организатор и водич беше Евгениј Динчев од Софија, искусен планинар.

Килиманџаро се наоѓа во Танзанија во близина на еквадорот. Искачувањето на Килиманџаро можи да се изведи по шест различни патеки : Marangu route , Machame route , Lemosho route , Shira route, Rongai route, Umbwe route.На самата планина има три кратери од вулкани Shira, Mawenzi I Kibo. Нашето искачување траеше шест дена од 18.02.2014-23.02.2014 година и тоа по Machame патеката која што е долга околу 70км.

На 07.11. петок вечер во 23.00 ч. од пред спортската сала со организиран превоз -комбе тргнавме за Бг.Преку Ново Село и редовната контрола на граница наредниот ден рано утрото во 03.45 ч. влеговме во Бугарија. После кратката пауза на бензиска за кафе и доручек, со комбето продолживме за Боровец и во 07.00 ч. се паркиравме пред домот Вихрен 1950 мнв.