Прекрасни временски услови за деновите 16-17-09.Сабота и Недела резервирани за тура на Пелистер.Планираната тура ние  патеката по камењарот.Тргнуваме со Иван и Оливер во 15.00ч.од пред хотел Молика за околу 20-тина минути пристигнуваме кај поранешниот пл.дом Копанки од тука има 2 опции за качување по камењар една подолга оди во правец кон Јоргов камен југоисток -југ,и се исклучува пред Магаревска река

Планираната тура за Триглав моравме да ја одложиме поради неповолните временски услови но за престојниот продолжен викенд решивме турата да ја пренамениме за искачување на Рила ,планина во соседна Бугарија.Рила—наjвисока планина на Балканскиот Полуостров.Таа се наоѓа во југозападниот дел на Бугарија, и во северозападниот крај на Рилско-родопскиот Масив.

Казбек со своите 5033м.е трет врв по височина во Грузија после Mount Shkhara and Janga и втора по висина вулканска планина после Елбрус на масивот Кавказ.Во периодот од 03.04.до 05.04.Јонче Илиевски член на ПСК.Д.И.-Мурато Битола заедно со Томица Котевски член на Пк.Кораб од Скопје го искачувaa врвот Казбек висок 5033м.со ски или Ски туринг.

Член во Планинарскиот Спортски Клуб може да биде секој граѓанин, државјанин на Република Македонија, љубител на планината и природата.Од вас понатаму зависи дали ќе продолжите да се занимавате.Со планинарење рекреативно или професионално со цел да се постигнат поголеми високогорски успеси.